Consell Científic del DEMCAT, el punt de trobada de totes les societats

El passat dia 15 d’octubre vam constituir el Consell Científic del DEMCAT

Un dels eixos conductors del projecte DEMCAT és la participació dels grups professionals que treballen en l’àmbit de la salut; per aquest motiu, tenir un punt de trobada on compartir experiències i expressar dubtes i suggeriments a l’entorn de l’ús de la terminologia mèdica catalana (TMC) en el dia a dia era indispensable.

Així doncs, vam creure convenient crear el Consell Científic del DEMCAT, el qual va quedar constituït el dia 15 d’octubre a la seu de l’Acadèmia.

A través dels contactes fets a través de la mateixa Acadèmia i del projecte DEMCAT vam aconseguir aplegar els representants de 27 societats científiques, la filial de l’Anoia, l’IULATERM (Institut de Lingüística Aplicada a la Terminologia, de la UPF) i un representant del País Valencià.

Per part del DEMCAT vam fer una presentació de l’estat de la qüestió del projecte (la podeu descarregar aquí) i vam demanar treballar sobre tres blocs de preguntes:

Primer bloc:

 • Problemes operatius que us trobeu en utilitzar el català com a llengua de treball en l’exercici de la professió i com a llengua científica

Segon bloc:

 • Quines són les àrees emergents en el vostre camp de treball que demanen una feina de fixació terminològica més urgentment?
 • Amb quines altres especialitats compartiu (o competiu) aquestes àrees emergents?

Tercer bloc:

 • Què penseu de la iniciativa del projecte DEMCAT?
 • Altres suggeriments sobre el projecte
 • Com creieu que la vostra Societat/Centre hi pot col·laborar?

Les dues propostes més immediatament executables a les quals vam arribar (a banda de la revisió a fons de tot el corpus del Diccionari enciclopèdic de medicina) són:

 1. Donar difusió al projecte DEMCAT:
  • A través dels portals web de totes les societats científiques de l’Acadèmia (proporcionant-los el logo i l’enllaç al portal www.demcat.cat)
  • A través de la presència del DEMCAT en el congressos anuals de les societats
 2. Demanar a les societats que identifiquin els termes que manquen en el llistat de termes corresponent a la seva àrea de coneixement i en les àrees emergents relacionades. Aquesta llista es pot fer arribar a les societats que ja disposin de la capacitat per fer-ho, demanant-ho al correu noudemcat@gmail.com

Tres suggeriments més que ens van fer els/les professionals van ser:

 1. Implantar un corrector ortogràfic a tota la xarxa assistencial (pública i privada)
 2. Crear un traductor automatitzat de textos mèdics per traduir informes creats en diverses llengües
 3. Incloure i estandarditzar les sigles utilitzades en ciències de la salut
Com podeu percebre, el projecte DEMCAT té un llarg recorregut per fer, esperem trobar l’encaix necessari entre institucions i les fonts de finançament que ho facin tot possible; les ganes i la il·lusió hi són, per descomptat

Vam sol·licitar permís als assistents per gravar la reunió; l’àudio de la part de treball el podeu sol·licitar al correu noudemcat@gmail.com.


També hem preparat un resum en Excel de totes les respostes escrites pels membres del Consell Científic, que podeu descarregar aquí per blocs.
Comentaris i suggeriments
Àrees emergents per especialitats
Àrees compartides per especialitats


Aquestes imatges només corresponen als minuts inicials de la sessió del dia 15 d’octubre. Gràcies a tots i totes per la vostra participació i col·laboració.

IMG_5203

IMG_5197

IMG_5199

Les persones participants en l’acte i, per tant, membres del Consell Científic del DEMCAT així com l’entitat que representaven (societat científica o a títol personal), van ser les següents:

About Lídia Vàzquez

Coordinadora del projecte DEMCAT 2015-2016

Comments are closed