El DEMCAT amb la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del consum de Tabac

Primera presentació del DEMCAT en congressos de societats científiques: amb la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del consum de Tabac (SCATT)

El passat divendres, 5 de febrer, el DEMCAT va ser convidat a participar en la VI Jornada de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del consum de Tabac (SCATT), celebrada al CaixaForum de Barcelona.

pòster VI jornada SCATT

El DEMCAT amb la SCACT i la terminologia de l’àmbit tabàquic

La presentació del DEMCAT en aquest acte va anar a càrrec per la presidenta de l’SCATT, la senyora Àngela Martínez Picó, amb aquestes paraules:

“El DEMCAT és el projecte d’actualització i renovació integrals del Diccionari enciclopèdic de medicina en català i és hereu de l’antic DEM (una obra que es remunta a 1936). Volem que els/les professionals de la salut conegueu les eines que hi ha al vostre abast per treballar amb la terminologia mèdica catalana correcta i disposeu dels productes derivats, com ara el corrector ortogràfic de terminologia mèdica catalana, per facilitar-vos el vostre dia a dia assistencial i hospitalari.

Per tenir actualitzats i vigents tots els termes d’aquest diccionari necessitem de la participació continuada dels/de les especialistes en les àrees de salut: tant per fixar els termes més representatius (bàsics i emergents) de la vostra especialitat com per definir-los amb claredat. Per això, la vostra tasca terminològica en aquesta VI Jornada de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del consum de Tabac representarà un petit avenç en la fixació de la terminologia que empreu i un punt més de connexió entre la SCATT i el DEMCAT.”

Les representants de la Junta de l’SCATT (Àngela Martínez, Cristina Masuet i Montse Moral) van tenir una molt bona pensada terminològica, ja que van voler acompanyar de manera pràctica la presentació del DEMCAT fent respondre una enquesta d’ús sobre 4 termes de la seva especialitat. Al final de la Jornada es van recollir 159 enquestes emplenades, les quals ens orientaran sobre l’ús real de la terminologia de l’àmbit tabàquic emprada pels especialistes (homes i dones).

Els 4 termes en qüestió (barrejats amb les seves variant d´ús) eren:

  • cigarreta electrònica
  • vapejar
  • cessació tabàquica
  • carboximetria

Aquestes 4 formes són les normalitzades; les podeu trobar al Cercaterm del TERMCAT (el Centre de Terminologia de Catalunya).

Aquí teniu algunes fotos de la Jornada, amb la presència del logo del DEMCAT com a participant de l’acte.

DSCN0220

DSCN0235

DSCN0413

About Lídia Vàzquez

Coordinadora del projecte DEMCAT 2015-2016

Comments are closed