El cervell i els seus termes

cervell

De l’11 al 17 de març es duu a terme la Setmana del Cervell, una iniciativa nascuda amb la voluntat de conscienciar sobre la importància de la recerca al voltant d’aquest òrgan, la qual pot comportar, entre molts altres beneficis, avenços molt rellevants per a la curació de diverses malalties, com ara la malaltia d’Alzheimer, la malaltia de Parkinson, els efectes dels ictus, etc. En aquest apunt us proposem de recuperar alguns del termes relacionats amb el cervell.

Com és habitual en els àmbits del coneixement relacionats amb les ciències de la vida i de la salut, serà pertinent anar a buscar els formants grecs o llatins corresponents als mots amb què es designava el cervell. En grec, trobarem el mot egképhalos, que ha donat lloc al terme encèfal i a tot el nombrós conjunt de termes creats amb el formant encefal(o)- (encefalàlgia, encefalopatia, encefalitis...). I si ens fixem en el llatí, hi trobarem el mot cerebrum, que ha donat lloc al formant cerebr-, menys productiu però també present en termes com ara cerebrastènia, cerebriforme, cerebroespinal...

Però potser el formant més present en la terminologia que té a veure amb el cervell és neuro-, que prové de la paraula grega neũron, que significa ‘nervi’, atesa l’estreta relació establerta entre el sistema nerviós i el cervell. Així, termes com ara neurociència designen, de fet, tot un àmbit del coneixement, i entre els Diccionaris en Línia del TERMCAT hi trobareu el Diccionari de neurociència, amb més de 1.900 termes, que abraça terminologia pròpia de la neuroanatomia, la neurohistologia, la neurobiologia, la neuroquímica, la neurofarmacologia, la neurologia o la neuropsicologia, entre d’altres.

Us convidem a perdre-us una estona pel Cercaterm per mirar de trobar-hi els termes que hem destacat i molts altres que tenen el cervell com a protagonista. Per exemple, podeu fer-hi una cerca del mot cervell, i la interfície us oferirà fins a 61 fitxes que el contenen, des de cervell triun fins a falç del cervell, passant per la vesícula primària del cervell. I també hi trobareu algun terme en què la referència a l’òrgan és només metonímica, i el mot s’hi fa servir en el sentit propi de la llengua general, ja recollit pel diccionari normatiu: “El cervell considerat com la seu del pensament, intel·ligència, seny, judici”. I és que ja ho deia Hipòcrates: “El cervell és el missatger de la intel·ligència”.