La terminologia de La Marató dedicada a les malalties del cor

imatge al·legòrica

El cor és un òrgan constituït per un múscul singular, el múscul cardíac, que té capacitat contràctil i funciona amb un sistema elèctric propi: cada estímul elèctric el fa contraure per impulsar la sang, que es distribueix pel cos a través de les artèries i venes del sistema circulatori.

Quan parlem de malalties del cor ens referim al conjunt de patologies que poden afectar aquest òrgan. Algunes de les més rellevants són les valvulopaties i les malalties de l’aorta ascendent, les arrítmies, les miocardiopaties i les cardiopaties congènites. Les cardiopaties isquèmiques —l’infart de miocardi i l’angina de pit— mereixen un esment especial, ja que són les que més morts provoquen, en molts casos de manera sobtada, i representen la primera causa d’insuficiència cardíaca i de pèrdua de qualitat de vida dels pacients.

A Catalunya, una de cada quatre persones mor a causa d’una malaltia del cor. Poden afectar tothom sense distinció de sexe o edat, i constitueixen, doncs, un problema de salut amb una prevalença elevada amb un cost significatiu per als sistemes de salut pública.

Amb aquest apunt terminològic el TERMCAT s’afegeix a les iniciatives vinculades a La Marató de TV3, dedicada aquest any a les malalties del cor. Si necessiteu més informació terminològica en relació amb aquestes afeccions i els procediments terapèutics que les tracten, la trobareu al Cercaterm, on també podeu consultar tota la terminologia de la Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica (CIM-9-MC).