Les al·lèrgies i la primavera

imatge de pol·len al microscopi

Ja som a la primavera. L’estació de l’any que ve després de l’hivern ha estat sempre cantada per poetes, ja sigui per exalçar-la o per desdenyar-la. I és que, com diuen els versos d’Emily Dickinson (en la traducció de Marcel Riera):

“A la Primavera hi ha una Llum
que no es pot trobar
en cap altre moment de l'Any.”

Tanmateix, la primavera és també una època en què les al·lèrgies es manifesten de manera accentuada com un problema de salut, més o menys greu segons el cas. De tothom és conegut que es produeix un esclat de les al·lèrgies estacionals, la més coneguda de les quals és la rinitis al·lèrgica estacional (o febre del fenc), que causa rinorrea i esternuts i sol anar acompanyada de conjuntivitis al·lèrgica i d’una picor irritant a la gola i al paladar, ben molesta per a qui la pateix.

A més a més, el bon temps i la calor que va en augment afavoreixen que la gent faci més vida a l’aire lliure i que es porti roba més lleugera, factors que exposen més la pell al sol i la intempèrie. Per aquest motiu, les dermatitis de contacte o les reaccions al·lèrgiques a les picades d’insecte són força més freqüents. Sense oblidar les al·lèrgies alimentàries (que no s’han de confondre amb les intoxicacions alimentàries), ja que algunes de les fruites que ens arriben amb la calor poder ser al·lergògenes en persones que hi tenen alguna predisposició.

Si voleu aprofundir en la terminologia relacionada amb les al·lèrgies, podeu consultar el Diccionari d’immunologia o el Lèxic d’al·lèrgies.

 

[Font: TERMCAT]