Quines són les aplicacions de la impressió 3D en la pràctica clínica?

Quines són les aplicacions de la impressió 3D en la pràctica clínica?

Com s’aplica la impressió 3D en la pràctica clínica? Pot servir per optimitzar processos i recursos? Aquestes són algunes de les qüestions abordades en la jornada dedicada a les aplicacions de la impressió 3D que el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) va organitzar el passat mes de maig. El president de la Junta Comarcal del Bages, Jordi Aligué, va presentar la jornada i el president de la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i vocal de la Junta de Govern del Col·legi, Pere Torner, va moderar la taula. Hi van participar el radiòleg de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, Josep Munuera; el traumatòleg de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, Ferran Fillat; la cap del Servei d’Oftalmologia de la Fundació Althaia de Manresa, Neus Busquet; l’enginyer biomèdic de l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, Sergi Coderch; el metge d’atenció primària del Centre Sanitari del Solsonès, Antoni Fernández, i el director general d’Avinent Implant System SL, Albert Giralt.

 

Solucions personalitzades

La impressió 3D està aplanant el camí de la medicina personalitzada. Per exemple: els models anatòmics en 3D ajuden els pacients a entendre com serà la seva intervenció i a fer-la més seva.

 

Aplicacions actuals

La impressió 3D es fa servir per fer:

• Models anatòmics: representació física d’una imatge 3D. Són molt útils per assajar una intervenció, per estalviar temps a quiròfan i per fer un millor diagnòstic o tractament.

• Guies quirúrgiques: els cirurgians poden reproduir el pla operatori dins del quiròfan i aconseguir un resultat molt més acurat.

• Implants personalitzats: que després s’implanten en el cos dels pacients.

• Disseny d’instruments quirúrgics: amb la impressió 3D s’aconsegueix fer petites sèries d’instruments quirúrgics a un cost molt més baix i assequible. Permet millorar els models existents o fer-ne d’altres totalment personalitzats.

Oftalmologia, neurocirurgia, traumatologia, cirurgia cardíaca, plàstica, maxil·lofacial, oncològica, etc. són algunes de les múltiples especialitats que poden treure profit de la impressió 3D per millorar resultats i optimitzar recursos.

 

Noves professions

La tecnologia 3D també ha comportat l’aparició de noves disciplines i nous perfils professionals. Cada cop és més freqüent trobar als hospitals biotecnòlegs, bioenginyers o enginyers biomèdics treballant braç a braç amb professionals sanitaris. El treball en equips multidisciplinaris és fonamental per sumar coneixements i experiències i així trobar les solucions tecnològiques i mèdiques més adequades en cada cas.

 

Formació

La impressió 3D també té un paper molt important en la formació dels professionals sanitaris. Així, amb els models anatòmics, ja des de la facultat, els futurs metges poden veure casos clínics de pacients reals i participar activament en el seu estudi. D’altra banda, els professionals sanitaris en actiu poden practicar les seves intervencions, especialment les més complexes, tantes vegades com vulguin i afinant al màxim els seus moviments.

 

Optimització de processos i recursos

La implementació de la impressió 3D en la pràctica clínica està demostrant que amb aquesta tecnologia s’estalvia temps quirúrgic, es disminueixen els costos, s’optimitzen els processos i s’obtenen millors resultats.

Les aplicacions de la impressió 3D són múltiples i en un futur no gaire llunyà és molt probable que, gràcies a la bioimpressió, el titani doni pas a materials regenerables.

 

Més informació: www.youtube.com/combarcelona

 

[Font: Text publicat originalment a la revista COMB del Col·legi de Metges de Barcelona]