#termedelasetmana: immunoteràpia

#termedelasetmana: immunoteràpia

Aquests dies s’està parlant d’una descoberta científica que podria representar un avenç extraordinari en la lluita contra el càncer de còlon, i que es basa en la immunoteràpia, i per això us proposem aquest terme com a #termedelasetmana.

La immunoteràpia consisteix en la manipulació de la resposta immunitària d'un individu amb finalitat terapèutica. Les tècniques d'immunoteràpia inclouen la immunosupressió, la immunopotenciació i la immunoprofilaxi.

La recerca de què es parla actualment, i que han dut a terme investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), ha aconseguit inhibir la producció en el tumor d’una citocina, anomenada TGF-β, que neutralitzava l’activitat defensiva del sistema immunitari. Els mateixos responsables de la recerca han publicat aquest vídeo que explica la troballa de manera molt clara.

Des del punt de vista lingüístic, la forma immunoteràpia (recordem que en català s’escriu amb dues emes) és un compost a la manera culta, creat per l’adjunció del formant immuno- (que ve del mot llatí immunis, que significa 'sense càrregues’) a la base teràpia (que ve del grec therapeía, que vol dir 'cura, atenció').

Confiem que la descoberta es pugui aplicar ben aviat en humans i que contribueixi efectivament a la curació del càncer de còlon i altres tipus de càncer.

(Font: TERMCAT)