Acte de presentació del Diccionari multilingüe de la COVID-19: cinc-cents termes per a entendre la pandèmia

imatge del diccionari

La Fundació Dr. Antoni Esteve i el TERMCAT han presentat aquest dimecres 8 de juny, a les 19 h, al Palau Robert de Barcelona, el Diccionari multilingüe de la COVID-19: cinc-cents termes per a entendre la pandèmia, una obra elaborada amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la col·laboració de la Societat del Diccionari Enciclopèdic de Medicina SocDEMCAT i d’un extens equip d’especialistes, que s’ofereix alhora en format electrònic i també en edició en paper.

El diccionari, adreçat tant a professionals de l’àmbit com a la població en general, recull 500 termes relatius a la pandèmia de la COVID-19, com ara taxa de contagis, confinament, EPI, test d’antígens, anticòs, soca, variant, immunitat de grup, etc., definits en català i amb equivalents en 9 llengües: occità, basc, gallec, castellà, anglès, francès, portuguès (amb les variants de Portugal i del Brasil), neerlandès i àrab. Aquests equivalents han estat aportats per experts de cada llengua, provinents d’entitats com Cosnautas, l’Institut d’Estudis Aranesi, Osakidetza (el Servei Basc de Salut), TERMIGAL (el Centre de Terminologia Gallec), Tremédica i UZEI (el Centre de Terminologia Basc), o amb contribucions a títol individual.

L’acte de presentació ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; del conseller de Salut, Josep M. Argimon; del president de la Fundació Dr. Antoni Esteve, Antoni Esteve Cruella; de la presidenta de la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina SocDEMCAT, Maria del Mar Salazar, i del director del TERMCAT, Jordi Bover. Durant la presentació M. Antònia Julià, del TERMCAT, ha exposat les característiques del diccionari. A més, la Dra. Paz Gómez-Polledo ha pronunciat la conferència “Diccionario de covid-19 (EN-ES) y recomendaciones para escribir correctamente sobre fármacos y medicamentos”, en representació de Fernando A. Navarro, Laura Munoa i Verónica Saladrigas, autors d’aquesta obra, una de les utilitzades en el buidatge terminològic del Diccionari multilingüe de la COVID-19

El diccionari s’ofereix de manera gratuïta des del web de la Fundació Dr. Antoni Esteve, en format descarregable. El contingut es pot consultar també en línia en el Diccionari de la COVID-19 del web del TERMCAT, i serà aquesta obra la que continuarà actualitzant-se a mesura que es consideri necessari.