Actualització del Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT)

  

L’obra en línia Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT). Versió de treball ha estat actualitzada amb les dades resultants del treball terminològic dut a terme durant l’any 2015 en el marc del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l’elaboració d’un nou diccionari de medicina en llengua catalana.

El contingut del diccionari en línia es va revisant i completant progressivament en actualitzacions periòdiques, en funció de les fases del projecte. A dia d’avui el diccionari conté 72.500 fitxes, de les quals prop de 1.300 corresponen a fitxes noves creades gràcies al treball en curs al llarg de l’any (acord de confidencialitat, epratuzumab o medicament biofarmacèutic). S’ha intervingut en més de 13.000 fitxes, pertanyents bàsicament a les àrees de cirurgia general, immunologia i farmacologia. Dins d’aquest conjunt, més de 3.150 fitxes han completat el tram principal del procés de revisió i han començat l’etapa de validació final (amprenavir, rinitis al·lèrgica o virus de l’Ebola).

Cada fitxa conté els termes catalans amb definició, els equivalents en castellà, francès i anglès (eventualment, en alemany i italià i, en els casos pertinents, nomenclatures científiques), a més a més de notes complementàries. Per facilitar que els usuaris puguin ponderar la informació que s’ofereix en el diccionari, es fa servir un sistema de marcatge simple, mitjançant etiquetes descriptives que identifiquen les fitxes en què s’ha treballat i el tipus d’intervenció que s'hi ha fet (per exemple, vegeu gastroplicatura, fitxa en curs de revisió; abacavir, fitxa revisada, o variolització, fitxa modificada).

El projecte DEMCAT es va posar en marxa l’any passat gràcies a un acord a quatre bandes entre l’Institut d’Estudis Catalans, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, Enciclopèdia Catalana i el Centre de Terminologia TERMCAT. Aquest any 2015 el projecte ha estat patrocinat per la Fundació Dr. Antoni Esteve.