Actualització del Diccionari enciclopèdic de medicina en línia

DEMCAT

L’obra en línia Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT). Versió de treball ha estat actualitzada amb les dades resultants del treball terminològic dut a terme durant el primer semestre de l’any 2016 en el marc del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l’elaboració d’un nou diccionari de medicina en llengua catalana.

El contingut del diccionari en línia es va revisant i completant progressivament en actualitzacions periòdiques. A dia d’avui el diccionari conté més de 72.700 fitxes, de les quals n’hi ha una quarantena de noves (per exemple, baló intragàstric o lluna de mel). A banda de les àrees en curs de revisió des de l’any anterior (cirurgia general, immunologia i farmacologia), s’ha començat a treballar en l’àrea de nefrologia.

Cada fitxa conté els termes catalans amb definició, els equivalents en castellà, francès i anglès (eventualment, en alemany i italià, i, en els casos pertinents, nomenclatures científiques), a més a més de notes complementàries. Per a facilitar que els usuaris puguin ponderar la informació que s'ofereix en el diccionari, es fa servir un sistema de marcatge simple, mitjançant etiquetes descriptives que identifiquen les fitxes en què s'ha treballat i el tipus d’intervenció que s'hi ha fet (per exemple, vegeu gastrectomia vertical, fitxa revisada; síndrome de l’adollament, fitxa modificada, o acetazolamida, fitxa en curs de revisió).

El projecte DEMCAT es va posar en marxa l’any passat gràcies a un acord a quatre bandes entre l’Institut d’Estudis Catalans, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, Enciclopèdia Catalana i el Centre de Terminologia TERMCAT. El projecte ha estat patrocinat per la Fundació Dr. Antoni Esteve.