
Hem actualitzat la infografia interactiva elaborada pel TERMCAT i el Departament de Salut que permet accedir a les fitxes terminològiques del diccionari en línia Terminologia de les vacunes referents a vacunes sistemàtiques, amb l'objectiu d'adequar-la al calendari oficial vigent aprovat el setembre passat.
Les principals novetats d’aquest nou calendari són:
- En primer lloc, l'administració de la vacuna contra el virus del papil·loma humà nonavalent (vacuna VPH9), que fins ara només rebien les noies, als nois de 6è de primària.
- En segon lloc, la substitució de la vacuna contra el pneumococ administrada als 65 anys per una nova vacuna que millora la protecció, la vacuna contra el pneumococ conjugada 20-valent (vacuna Pn20).
- Finalment, la incorporació de la vacuna contra l’herpes zòster recombinant (vacuna HZr) als 65 i als 80 anys.
Aquesta és la segona actualització anual del calendari de vacunacions, ja que el mes de març d'aquest any també s'hi va incloure la vacuna contra el meningococ B de quatre components, que s’administra des de llavors als nadons en tres dosis (als dos, als quatre i als dotze mesos).
A banda de les vacunes sistemàtiques incloses en el calendari de vacunacions, en el diccionari en línia Terminologia de les vacunes també podreu consultar molta altra terminologia relacionada amb les vacunes, des de termes referents a vacunes no sistemàtiques (per exemple, vacuna antiamaríl·lica o vacuna antiràbica) fins a termes d’epidemiologia (eliminació, erradicació, etc.), d’immunologia (anticòs, memòria immunitària, etc.) o pròpiament de vacunologia (antigen d’interès, diana vacunal, interval d’administració, vacuna conjugada, vacuna proteica, etc.).
Un altre material de referència sobre les denominacions d’aquest àmbit és el Criteri sobre les denominacions catalanes de vacunes, aprovat pel Consell Supervisor el març del 2015, en què podeu consultar les normes que guien la creació dels noms de les vacunes, sistemàtiques i no sistemàtiques, en català, com ara la preferència entre les formes vacuna o vaccí, l’estructura general de les denominacions, algunes convencions gràfiques o la manera de fer referència als diferents serogrups o serotips.
La infografia del calendari de vacunacions forma part del conjunt de recursos gràfics i multimèdia que ofereix el TERMCAT: 134 infografies, pòsters, materials interactius, jocs i altres recursos amb què es difon terminologia de tots els àmbits.
I la Terminologia de les vacunes forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 160 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.