La SOCDEMCAT continua treballant per la terminologia de ciències de la salut durant el confinament

reunió virtual

La Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SOCDEMCAT), de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, té entre les seves tasques la promoció i el manteniment del Diccionari enciclopèdic de medicina en llengua catalana. Durant aquest llarg període de confinament ha continuat les seves activitats gràcies al suport del TERMCAT, de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Dr. A. Esteve.


En el terreny del llenguatge especialitzat de la salut, la Societat contribueix a l’elaboració del diccionari DEMCAT. Aquest nou diccionari, en curs de construcció, és fruit d’un projecte de cooperació institucional que té per objectiu posar a disposició dels parlants la terminologia actual i completa de les ciències de la salut en llengua catalana. La Societat el considera una continuació de la tasca iniciada pel Dr. Manuel Corachan en el primer terç del segle passat, que va culminar en la publicació, l’any 1936, del Diccionari de medicina, avui accessible en línia a l’arxiu nacional de Catalunya.


Al llarg dels darrers mesos han continuat les tasques terminològiques en curs per a actualitzar i revisar els continguts del diccionari DEMCAT en les àrees de cirurgia, a càrrec del Dr. Joan Sala; de farmacologia, a càrrec del Dr. Fèlix Bosch; de dermatologia, a càrrec dels Drs. Xavier Sierra i Mercè Cerdeira, i de genètica, a càrrec del Dr. Ramon Bartrons. Per dur a terme aquesta feina, a part del treball terminològic de continuïtat que fa el TERMCAT, es disposa d’ajuts específics de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. A més a més, en tots els casos s’ha comptat amb l’ajuda desinteressada de molts altres col·laboradors voluntaris.


En la darrera reunió de la Societat, com a novetat, es va parlar de la col·laboració amb totes les institucions esmentades per actualitzar el contingut del diccionari Termes del coronavirus, publicat pel TERMCAT. L’actualització s’editarà durant el mes de novembre i sumarà esforços amb La Marató de TV3 de desembre d’enguany, dedicada a la COVID-19, per contribuir a la difusió i el coneixement dels termes que es refereixen a aquesta malaltia. En aquest projecte també hi participaran els Drs. María Verónica Saladrigas, Fernando A. Navarro i Paz Gómez Polledo, autors del Glosario de covid-19 (EN-ES), publicat en línia per Tremédica-Cosnautas.

 

Oriol Ramis Juan
Junta Directiva de la SOCDEMCAT