S’amplia la Terminologia de ciències de la salut

imatge de la capçalera del diccionari en línia

El diccionari en línia Terminologia de ciències de la salut s'ha actualitzat amb la incorporació de nous termes dels àmbits de la psiquiatria, les vacunes, la seguretat alimentària i la COVID-19.

Aquest diccionari, publicat inicialment el maig de 2015, s’actualitza anualment i aplega en un únic producte la terminologia procedent de vint-i-sis diccionaris relacionats amb les ciències mèdiques i farmacològiques elaborats pel TERMCAT o amb el seu assessorament, i amb el suport del Departament de Salut.

Concretament, aquesta obra conté dades terminològiques procedents dels diccionaris següents: Diccionari d’anatomia, Diccionari d’homeopatia, Diccionari d’immunologia, Diccionari d’infermeria, Diccionari d’oftalmologia, Diccionari d’otorrinolaringologia, Diccionari de bioètica, Diccionari de fisioteràpia, Diccionari de la COVID-19, Diccionari de neurociència, Diccionari de psiquiatria, Diccionari de recerca clínica de medicaments, Diccionari de seguretat alimentària, Diccionari de sinologia, Lèxic d’al·lèrgies, Lèxic de malalties minoritàries, Lèxic de proves de medicina nuclear, Lèxic de proves radiològiques, Terminologia de l’atenció a la salut mental i a les addiccions, Terminologia de l'atenció integrada, Terminologia de l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, Terminologia de la cronicitat, Terminologia de les malalties infeccioses, Terminologia de les vacunes, Terminologia del càncer i Vocabulari de la sida.

Amb aquesta actualització, la Terminologia de ciències de la salut ofereix de manera unitària la consulta de 21.984 fitxes terminològiques, que inclouen la denominació en català, definició i, en molts casos, notes amb informació complementària. Les fitxes presenten equivalents en castellà, francès, anglès i, en alguns casos, en occità, alemany i portuguès. També, en les fitxes del diccionari de la COVID-19, hi ha equivalents en basc, gallec, neerlandès i àrab. Igualment, algunes fitxes inclouen denominacions corresponents a la Terminologia Anatòmica i a altres nomenclatures científiques.

Es pot accedir al diccionari tant des de l'apartat de Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que recull també els vint-i-sis títols d’aquesta Terminologia de ciències de la salut, al costat de més d'un centenar de repertoris terminològics d'altres àmbits especialitzats, com des del portal Terminologia de ciències de la salut - DEMCAT. I, al Canal Salut, la pàgina de Serveis lingüístics recull també un enllaç al diccionari.