Back to top

Petit diccionari de ciència

Rosa Estopà (dir.)

Presentació

Petit diccionari de ciència - Presentació

© Autoria: Rosa Estopà (dir.); nens i nenes de les escoles Annexa-Joan Puigbert (Girona) i Sant Nicolau (Sabadell) de primer (cursos 2009-2010 i 2010-2011) i segon de primària (cursos 2009-2010, 2010-2011 i 2011-2012)

© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017 (edició en paper: Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012)

 

El Petit diccionari de ciència és un diccionari trilingüe de ciència per a nens i nenes de 5 a 8 anys. És un diccionari que s’ha elaborat amb la participació de nens i nenes d’aquesta mateixa edat. Consta de 120 termes catalans, amb equivalents en castellà i en anglès, definicions en aquestes tres llengües i una selecció dels dibuixos fets pels mateixos infants.

Es tracta de la versió plurilingüe en línia d’una obra col·lectiva monolingüe amb el mateix títol editada en paper l’any 2012, fruit de la col·laboració dels nens i nenes de primer i segon de primària de les escoles Annexa Joan-Puigbert de Girona i Sant Nicolau de Sabadell (2009-2012). Aquests infants es van convertir en petits-grans lexicògrafs i van elaborar fitxes en les quals explicaven el significat dels termes en català i també en feien un dibuix. Els termes van ser revisats per un ampli grup d’experts en llengua, en didàctica i en ciència, que en van elaborar les definicions amb el coneixement acumulatiu dels nens i les nenes, van validar la informació des del punt de vista científic i lingüístic, van seleccionar els dibuixos i van traduir tota la informació al castellà i a l'anglès.

 

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot o bé accedir a la llista alfabètica de totes les denominacions (en català, castellà o anglès) i desplegar les fitxes, o bé fer directament al quadre "Text de la consulta” cerques simples o avançades (també en qualsevol dels idiomes del diccionari). Aquest diccionari s'acompanya d'una introducció destinada als seus usuaris, els nens i les nenes, i d'activitats complementàries en les tres llengües. El diccionari forma part d'un projecte més ampli Jugant a definir la ciència; tota la informació sobre aquest projecte està disponible a la pàgina web: http://defciencia.iula.upf.edu que conté també jocs que permeten seguir treballant amb els termes del diccionari de manera lúdica.

 

Documents associats

Presentació (extret de l’edició en paper) 

Equip de treball (extret de l’edició en paper)

Activitats (extret de l’edició en paper)

 

Edició:

Logo Termcat

 

Si heu de fer referència a aquesta edició en línia del diccionari, la citació recomanada és la següent:

ESTOPÀ, Rosa (dir.). Petit diccionari de ciència [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017.

<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/227/>

 

Darrera actualització: 08-03-2017