Back to top

Lèxic de malalties minoritàries

Presentació

Lèxic de malalties minoritàries - Presentació

© Autoria i edició: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut; TERMCAT, Centre de Terminologia
© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2019-2022
Amb la col·laboració de: Servei Català de la Salut (CatSalut); Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SOCDEMCAT)

 

El Lèxic de malalties minoritàries recull més de 1.265 termes relacionats amb aquest tipus de malalties, pertanyents a diversos grups: epilèpsies, immunodeficiències primàries, malalties autoinflamatòries, autoimmunitàries sistèmiques, cognitivoconductuals de base genètica (en l’adult), metabòliques hereditàries, neuromusculars i respiratòries. En conjunt, aplega 1.770 denominacions catalanes classificades temàticament i prop de 7.080 equivalències en castellà, anglès i francès, a més a més d’uns 890 codis ORPHA, que identifiquen cada malaltia en el web Orphanet, plataforma de referència per a les malalties minoritàries.

Les dades que ofereix el diccionari en línia procedeixen de les tasques d'assessorament sobre termes de malalties minoritàries fetes durant 2022, gràcies a la col·laboració amb el Programa de Malalties Minoritàries del Servei Català de la Salut i la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina. La informació s’ha adaptat al format terminogràfic per a facilitar la recuperació de les dades.

El Lèxic de malalties minoritàries és un projecte obert. El diccionari en línia es va publicar inicialment el desembre de 2019 i des d’aleshores s’ha actualitzat anualment, el 2020, 2021 i 2022.

A més a més de la col·laboració de les institucions esmentades, la primera versió va tenir la participació dels serveis lingüístics de TV3 (ésAdir) i la Fundació La Marató de TV3, ja que es va afegir a les actuacions en suport del programa La Marató de TV3, centrat l’any 2019 en la visibilitat de les persones afectades per alguna malaltia minoritària.

Cada fitxa terminològica conté la denominació catalana considerada principal i les denominacions catalanes sinònimes, si n’hi ha; els equivalents en castellà, francès i anglès, i el codi ORPHA.

Des de la pestanya "Consulta de termes", es pot accedir a les fitxes terminològiques de dues maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari) o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta", en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball
Arbre de camp

Documentació complementària:

Vocabulari La Marató 2019 (Vocabulari de termes de l’àmbit, elaborat per l’ésAdir)
Xerrada per a estudiants de secundària i cicles formatius (Hospital de Mollet, 29-2-2016)

 

 Autoria:

Departament de Salut     TERMCAT

 

Edició:

TERMCAT

 

Amb la col·laboració de:

CatSalut. Servei Catala de la Salut          Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SOCDEMCAT)

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic de malalties minoritàries [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019-2022. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/279>

 

Darrera actualització: 24-02-2023