Amb la tardor, arriba una nova campanya de vacunació 

flascons de vacunes

La campanya de vacunació de la tardor de 2023, amb les vacunes contra la grip i la COVID-19, ha començat a final de setembre. L’administració conjunta de les vacunes contra la grip i contra la COVID-19 s’adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen qualsevol d'aquestes dues malalties i a les que poden transmetre la infecció a aquestes persones en situació de risc, com ara els professionals sanitaris.

La població diana inicial són les persones que viuen en residències de gent gran, amb l’objectiu de prevenir les complicacions greus i la mortalitat que poden derivar d'aquestes dues malalties sobretot quan es contrauen simultàniament i, a la vegada, amb el fi de reduir la transmissió de totes dues infeccions. També s‘adreça al col·lectiu de persones amb discapacitat residents en institucions tancades o a persones institucionalitzades de llarga durada.

En la campanya s’han identificat diversos grups de risc que rebran aquestes vacunes. El col·lectiu de població afectada inclou les persones de seixanta anys o més i les persones majors de cinc anys que pateixen malalties cròniques com ara trastorns cardiovasculars, neurològics o respiratoris, obesitat mòrbida, afeccions renals o anèmies. Igualment, es recomana també la vacuna a embarassades, pacients oncològics o amb VIH o que han estat trasplantats, persones amb celiaquia o inflamació crònica i nens amb antecedents de prematuritat, entre d’altres. 

Complementàriament, s’hi ha afegit un conjunt remarcable de població que rebrà la recomanació de vacunar-se: les persones que conviuen amb pacients considerats de risc i, com a novetat d’aquest any, els fumadors. A més a més, s'encoratja la vacunació contra la grip de manera independent en certs grups, com ara infants d'entre sis mesos i cinc anys, fumadors, docents i persones que treballen en granges, explotacions avícoles o porcines o que estiguin en contacte amb fauna salvatge.

La vacuna contra la grip és una vacuna inactivada i s’ha elaborat amb quatre tipus de virus de la grip, seleccionats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) cada any, en funció de la probabilitat de circulació en cada temporada epidèmica, calculada a partir les dades recollides durant l’any anterior. La vacuna contra la COVID-19 d’mRNA que s’administra està adaptada a les noves variants Òmicron circulants. A més a més, es disposa de dosis de vacunes proteiques per a persones que tinguin alguna contraindicació per a les vacunes d’mRNA (o vacunes d'ARN missatger). 

El període ideal per a vacunar-se són els mesos d’octubre a desembre. La finalitat principal de la campanya de vacunació és immunitzar els grup de població amb possibilitats de complicacions si s’infecta amb aquests virus, com a mesura preventiva essencial per a garantir la salut i el benestar del conjunt de la població i evitar la sobrecàrrega del sistema sanitari. 

Us recordem que en el web del TERMCAT podeu consultar diversos documents amb terminologia específica relacionada amb les vacunes i la vacunació: la Terminologia de les vacunes, el Criteri sobre la denominació catalana de les vacunes i el Calendari de vacunacions sistemàtiques.

 

[Font: TERMCAT]