En record del Dr. Joaquim Ramis i Coris

imatge del Dr. Ramis

Els membres de la Junta de la SocDEMCAT voldríem retre un homenatge especial a la persona del Dr. Joaquim Ramis i Coris (1928-2023) amb motiu del seu recent traspàs. Home discret i afable, fou un gran treballador i generador d’iniciatives col·lectives per a millorar la societat i afavorir la cultura del país. No pretenem recordar exhaustivament la seva llarga trajectòria professional com a metge, format a la Universitat de Barcelona, i pediatre (o “metge de nens”, com preferia que l’anomenessin), que s’especialitzà a l’Hospital del Mar de Barcelona.

En canvi, sí que voldríem destacar el seu tarannà especial, que el portà a defensar aspectes molt més enllà de l’assistència mèdica pròpiament dita. El Dr. Ramis va assumir càrrecs de responsabilitat molt diversos, com a cofundador del Centre d'Estudis Hospitalaris, de l'Agrupació Democràtica de Metges i del Centre d'Anàlisi i Programació Sanitàries. També va presidir la Mutual Mèdica de Catalunya i Balears i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears (ACMSCB). A més de ser autor de llibres sobre la seva especialitat i impulsor de la col·lecció "Monografies Mèdiques" de l’ACMSCB, va contribuir també a la fundació de la revista Delta, Quaderns d'Orientació Familiar i de la revista infantil Cavall Fort. Entre els diversos reconeixements que va rebre, el Dr. Ramis va ser premiat amb la Creu de Sant Jordi l’any 2001 i la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari el 2016.

A banda d’aquests mèrits i distincions professionals, voldríem remarcar el seu paper clau en la utilització i en el manteniment del català com a llengua científica. En aquesta línia va tenir una implicació destacada en els successius congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, i va presidir el del 2008 a Girona. Després de la publicació del Diccionari de medicina el 1936, elaborat pel cirurgià Manuel Corachan, vam haver d’esperar quasi quaranta anys a disposar d’una nova publicació sobre terminologia mèdica en català, però aquesta fita es va assolir i va ser en bona part per la labor de Joaquim Ramis. Ens referim a El vocabulari mèdic (1974), editat per l’ACMSCB, que va ser el fruit d'un esforç col·lectiu i la dedicació i coordinació del Dr. Ramis, juntament amb els doctors Josep Alsina Bofill, Oriol Casassas i Josep Laporte. Aquest vocabulari s’ampliaria amb una segona edició el 1979 i es reeditaria el 1987.

Més endavant arribaria una nova contribució de Joaquim Ramis al llenguatge de les ciències de la salut en català: el Diccionari enciclopèdic de medicina (1a ed., 1990), dirigit inicialment pel Dr. Oriol Casassas i del qual el Dr. Ramis va prendre el relleu com a coordinador, juntament amb els doctors Màrius Foz i Eduard Llauradó, en la segona edició, l’any 2000. Posteriorment, Ramis i Foz, com havien fet abans Casassas i Alsina, van lluitar per teixir una col·laboració institucional que permetés seguir actualitzant el Diccionari i la terminologia mèdica en llengua catalana, implicant-hi l’Institut d’Estudis Catalans; l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears; Enciclopèdia Catalana, SLU; el TERMCAT, i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Aquest projecte té continuïtat encara avui dia amb la col·laboració de les institucions esmentades, la cooperació d’altres agents (com ara la Fundació Dr. Antoni Esteve) i el compromís de participació activa de la SocDEMCAT.

En definitiva, ens ha deixat un metge, escriptor i defensor exemplar de la llengua catalana, la quarta generació de la nissaga mèdica dels Ramis. Els membres de la SocDEMCAT ens comprometem a mantenir viu el seu llegat treballant per la llengua, amb la sort de poder desenvolupar aquesta tasca amb l’Oriol, un dels seus fills. Des d’aquí fem arribar el nostre condol a tota la família del Dr. Joaquim Ramis. Descansi en pau.

 

Junta de la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SocDEMCAT)