#termedelasetmana: endometriosi

imatge al·legòrica

Aquesta setmana, concretament el dia 14 de març, es commemora el Dia Mundial de l’Endometriosi, i per això us proposem el terme endometriosi com a #termedelasetmana.

L’endometriosi és una malaltia crònica en la qual l'endometri creix i s'implanta fora de la cavitat original, i pot afectar principalment el peritoneu pelvià, els ovaris, les trompes de Fal·lopi, l'intestí, la bufeta urinària i el recte. El principal símptoma de l'endometriosi és el dolor pelvià o abdominal durant o després de la menstruació o les relacions sexuals.

Des del punt de vista formal, el terme endometriosi és un bon exemple de composició culta, creada amb el formant endo-, que vol dir ‘dins, a l’interior’ (com en el terme endoscòpia o endogen); la base metri-, el mot grec que significava ‘úter, matriu’ (present en termes com metritis i metràlgia); i el formant -(o)si, que vol dir ‘malaltia’ (com en necrosi, psicosi, etc.). Estrictament, l’endometriosi es refereix a la localització total o parcial del teixit de l'endometri en una posició diferent de la normal.

S'estima que l'endometriosi afecta, en un grau més o menys elevat, una de cada deu dones en edat fèrtil. Això representa que prop de 190 milions de dones pateixen aquesta afecció, de causes encara poc conegudes. Per això, iniciatives com la del Dia Mundial pretenen posar el focus en aquesta malaltia per afavorir-ne el coneixement i estimular la recerca dels millors tractaments que permetin reduir el patiment de tantes persones.

Podeu consultar aquest terme, amb la definició i els equivalents en altres llengües, al Cercaterm, al diccionari en línia Terminologia de la salut sexual i reproductiva i també a la infografia Salut sexual i reproductiva: termes clau.

 

[Font: TERMCAT]