
El TERMCAT publica en línia l’actualització de dos repertoris terminològics vinculats a les ciències de la salut: el Lèxic de fàrmacs i el Lèxic d’additius alimentaris.
El Lèxic de fàrmacs incorpora les noves denominacions comunes internacionals de principis actius farmacèutics aprovades per l’Organització Mundial de la Salut durant l’any 2024. S’hi poden trobar els noms oficials, no comercials, de principis actius com ara erdafitinib, fidanacogen elaparvovec, marstacimab i tofersèn, entre d’altres, els quals també es poden consultar separadament en l'apartat Noves incorporacions.
La selecció de la nomenclatura objecte d’actualització ha anat a càrrec d’especialistes del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i el TERMCAT s’ha encarregat de la revisió terminològica de les noves entrades.
El Lèxic de fàrmacs conté més de tres mil termes, amb la denominació catalana i la categoria lèxica; els equivalents en castellà, francès i anglès; les accions terapèutiques o els mecanismes d'acció més habituals de cada principi actiu (antibiòtic, immunomodulador, antivíric, etc.), i el número CAS, una identificació numèrica única per a cada compost químic que atorga el Servei de Resums Químics (Chemical Abstracts Service, CAS), la divisió d’informació de la Societat Americana de Química. Així mateix, s’hi poden consultar separadament els criteris aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT per a denominar en català les substàncies farmacèutiques.
Com a material de divulgació complementari, el Lèxic de fàrmacs inclou un vídeo i una infografia que expliquen, de manera visual, el contingut i la utilitat d’aquest recurs terminològic.
Aquest lèxic va ser editat en paper el 2008 pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, i s’actualitza anualment en línia amb les denominacions de nous fàrmacs que es van aprovant.
El Lèxic d’additius alimentaris s’ha actualitzat en línia amb les novetats més rellevants que han fet públiques les autoritats europees competents en la matèria al llarg de 2024. Concretament, s'han modificat diversos articles i s'ha incorporat una entrada terminològica corresponent al darrer additiu autoritzat per a l’ús en aliments, el dicitrat de trimagnesi (E 345 i)).
El Lèxic d’additius alimentaris és un recull terminològic elaborat pel TERMCAT i el Departament de Salut, amb l’assessorament científic de l’Associació de Fabricants i Comercialitzadors d'Additius i Complements Alimentaris (AFCA) en les primeres fases del projecte. Per a aquesta actualització, s’ha comptat amb l’assessorament d’especialistes de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA).
Aquest lèxic en línia conté més de quatre-cents termes, amb la denominació catalana i la categoria lèxica; els equivalents en castellà, francès i anglès; les classes funcionals més habituals (antioxidant, correctiu de l’acidesa, estabilitzador, etc.) i el número E que els identifica de manera unívoca.
Com a material de divulgació complementari, el Lèxic d’additius alimentaris inclou dues infografies interactives que expliquen de manera visual els conceptes de additiu alimentari i classe funcional.
Aquest recurs terminològic s’emmarca en la col·laboració que, des de fa anys, mantenen el TERMCAT i el Departament de Salut, que ha permès la difusió i l’estudi de la terminologia relacionada amb les ciències de la salut i la publicació de diversos diccionaris.
Tant el Lèxic de fàrmacs com el Lèxic d’additius alimentaris formen part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 180 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.