La Marató. Regeneració d’òrgans i teixits

marato

En l’àmbit de la medicina, un trasplantament consisteix a mudar un òrgan o un teixit d’un lloc a un altre, ja sigui en el cos d’un mateix individu o d’un individu a un altre, amb la finalitat de substituir un òrgan o un teixit danyat per un altre de sa.

Els òrgans i els teixits trasplantats poden procedir d’un donant cadàver o d’un donant viu. En qualsevol trasplantament la complicació més greu que pot sorgir després de l’operació és el rebuig de l’òrgan trasplantat. Per això una de les línies de recerca actuals en medicina regenerativa busca la solució per minimitzar aquest problema.

Per als pacients que esperen un òrgan, el trasplantament és l'única possibilitat de continuar amb vida o de millorar-ne substancialment la qualitat. Es calcula que una persona trasplantada guanya 10 anys de vida, per terme mitjà, tot i que l'esperança de vida depèn molt de l'òrgan trasplantat i de l'estat de cada pacient.

Podeu consultar al Cercaterm terminologia d’aquest àmbit, com ara antigen d'histocompatibilitat, cèl·lula mare, complex d’histocompatibilitat principal, empelt, haplotip, histoincompatibilitat, immunosupressió, malaltia de l’empelt contra l’hoste, rebuig agut, receptor o tacrolimús, per exemple.

Els termes relacionats amb la base immunitària dels trasplantaments i la interacció antigen – sistema immunitari provenen del Diccionari d’immunologia, una obra que el TERMCAT va publicar el 2005 en col·laboració amb la Societat Catalana d’Immunologia de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears. Aquest diccionari conté més de 1.600 termes catalans (amb la categoria gramatical, la definició i els equivalents en castellà, francès i anglès), relatius al sistema immunitari, la resposta immunitària, les immunopatologies i la immunointervenció. Actualment, el TERMCAT està treballant en l’actualització d’aquest diccionari sota la coordinació d’Odette Viñas i Mariona Mestre, membres de la Societat Catalana d’Immunologia, que ja van coordinar la primera edició de l’obra.

Amb aquest apunt terminològic el TERMCAT s’afegeix a les iniciatives vinculades a La Marató de TV3, que dedica l’edició d’aquest any als trasplantaments i a la regeneració d’òrgans i teixits.